Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Οδός στη μνήμη του μ. Άντρου Προκοπίου

29 Ιανουαρίου 2007
Προς κ. Σάββα Ηλιοφώτου
Δήμαρχο Στροβόλου
Δήμος Στροβόλου


Έντιμε κ. Δήμαρχε,
Με την επιστολή μου αυτή εισηγούμε την μετονομασία μιας υφιστάμενης ή την ονομασία μιας νέας οδού στο Δήμου Στροβόλου σε «οδό Άντρου Προκοπίου», στη μνήμη του μ. Άντρου Προκοπίου, τέως Δημότη Στροβόλου και Προέδρου της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, ο οποίος απεβίωσε στις 19 Δεκεμβρίου, 2004.
Πιο κάτω παραθέτω τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι ο Άντρος Προκοπίου θα έπρεπε να τύχει της ανάλογης τιμής εκ μέρους του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

«Ο Άντρος Προκοπίου γεννήθηκε το 1952 στο Στρόβολο όπου έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Από το 1972 ήταν καθηλωμένος σε τροχοκάθισμα σαν τετραπληγικός μετά από τροχαίο στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.
Ήταν ο πρωτεργάτης για το στήσιμο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) το 1980, με στόχο μια αξιοπρεπή διαβίωση και για τα δικαιώματα των αναπήρων, ενάντια στον αποκλεισμό από την κοινωνία. Υπήρξε στην πραγματικότητα ο πρώτος άνθρωπος που πολέμησε και κατάφερε να αναδείξει τα προβλήματα και τα δικαιώματα των αναπήρων στην Κύπρο.
Aγωνίστηκε σκληρά και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες για μια ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία, στο δικαίωμα των αναπήρων να έχουν φιλοδοξίες, στόχους και όνειρα. Πέτυχε με τη δράση του πολλά τα οποία απολαμβάνουν σήμερα τα άτομα με αναπηρίες.
Παρακολούθησε δημοσιογραφία, εργάστηκε για χρόνια στις Κυπριακές Αερογραμμές και αργότερα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων απ’ όπου αφυπηρέτησε για λόγους υγείας. Παράλληλα, από το 1980 συμμετείχε ενεργά και ανελλιπώς στο Συμβούλιο της Οργάνωσης Παραπληγικών και τα τελευταία 3 χρόνια εκλέγηκε πρόεδρος της ΟΠΑΚ. Υπήρξε επίσης ενεργός και δραστήριος δημότης του Δήμου Στροβόλου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: